Fast Para Transferi Nedir?
FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), Merkez Bankası tarafından oluşturulan, farklı bankalardaki hesaplar arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde gerçekleşmesini haftanın her günü gerçekleştirebileceğiniz sistemdir.
Fast İle Para Nasıl Gönderilir?
Kolay adresleme ile banka müşterisi cep telefonunu, TC kimlik numarasını, pasaport numarasını ya da e-mail bilgilerinden birini banka IBAN numarası ile bir defaya mahsus eşleştirmesi gerekmektedir. Para transferlerinde IBAN numarası yerine alıcının telefon numarası, TC kimlik numarası, pasaport numarası ya da e-posta adresini girilerek para gönderimi sağlanabilmektedir.
Bireyler ve kurumlar bir adreslemeyi tek bir hesap için yapabilmektedirler. Örneğin bir bankadaki hesabı için cep telefonu numarasını adresleyen biri diğer bankadaki hesabı için de aynı cep numarasını kullanamamaktadır. O hesap için de e-posta adresi, TC kimlik ya da pasaport numaralarından birini kullanması gerekmektedir.
5.000 TL limitli işlem sağlanabilen bu yöntemin işlem ücretleri de havale ve EFT işlemlerinden daha yüksek olabilmektedir.
EFT İle Fast Arasındaki Fark Nedir?
EFT ile bankalardaki hesaplar arasında para transferleri saniyeler içerisinde gerçekleşse dahi bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmamaktadır. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması daha uzun zaman sürebilmektedir. Ayrıca EFT sistemi sadece mesai saatleri içerisinde çalışmaktadır. EFT işlemi sonrasında alıcı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu da bulunmamaktadır. FAST sisteminde ise bildirim zorunluluğu bulunmaktadır.
EFT işlemleri mesai saatleri içerisinde sağlanabildiği gibi, tatil günlerinde yapılan işlemler ise alıcının hesabına ilk işlem saatlerinde geçmektedir. Fast ile sağlanan işlemler ise anından hesaba düşmektedir, fakat bir limite tabidir.
Bir Bankada Tanımlanan Kolay Adres Başka Bir Bankadaki Hesap İçin de Tanımlanabilir mi?
Bir bankada tanımlanan Kolay Adres’in eşleştiği hesabı değiştirmek için diğer bankanın ilgili platformlarından giriş yaparak yeni Kolay Adres tanımınızı yapabilirsiniz. Bu tanımı yaptığınız andan itibaren, eski tanım geçersiz olacak ve yeni tanım aktif olacaktır.
Kolay Adres Olarak Tanımlanan Cep Telefonu Numarası ya da e-Posta Adresi İptal Olduğu Zaman Ne Yapılmalı?
Mevcutta tanımlı olan telefon numarası ya da e-posta adresinin değişmesi ya da iptal olması durumunda en kısa süre içerisinde ilgili bankaya durumun bildirilmesi gerekmektedir. Güncel olmayan tanımların silinerek güncel bilgilerin tekrar tanımlanması gerekecektir.
FAST Sisteminin Avantajları Nelerdir?
FAST sistemi ile hesap numaralarıyla telefon numarası, e-posta ya da TC kimlik numarası eşleşmesi yapılabildiği için hızlı bir şekilde herhangi hesap numarasına ihtiyaç olmadan para transferi yapılabilmektedir.
BPN temsilci noktalarında sağlanan para transferi işlemleri ise daha fazla üst limite tabi olup sabit işlem ücretleriyle sağlanmaktadır. Üstelik BPN temsilci noktalarından haftanın her günü geç saatlere kadar para transferi işlemi alıcı ve göndericinin herhangi bir banka hesabına ihtiyacı olmadan sağlanabilmektedir. BPN temsilci noktalarında sağlanan para transferi işlemleri dakikalar içerisinde alıcının alabilmesi için hazır durumda olur.
BPN Temsilci Noktalarında Haftanın Her Günü Para Transferi
BPN temsilci noktalarında haftanın her günü geç saatlere kadar para transferi işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Yurtiçi para transferi hizmetini kesintisiz sunan BPN, Western Union ile yaptığı işbirliği ile yurtdışı para transferi hizmetini de resmi tatillerde dahi müşterilerine sunarak fark yaratmaktadır.
Üstelik hangi saat ve gün olursa olsun sabit işlem ücretleri ve alıcı ve göndericinin banka hesabına sahip olmasına gerek kalmayan sistemiyle fark yaratmaktadır. Ek olarak banka hesabına ihtiyaç olmadan yalnızca alıcı adı ve IBAN bilgisi ile IBAN'a para gönderim de sağlanabilmektedir. Bu noktada transfer hizmetlerimizden IBAN'a Para Transfer ilginizi çekebilir. Siz de BPN temsilci noktalarında sıra beklemeden hızlı ve güvenilir bir şekilde para transferi işlemlerinizi sorunsuz şekilde tamamlamak için en yakın temsilci noktasını ziyaret edin.
FAST Para Transferi Ücreti
FAST, haftanın her günü istenilen saatte belirlenen miktarda para transferinin yapılabilmesini mümkün kılan bir bankacılık ürünüdür. FAST sisteminin kullanıcılar tarafından bilinen en büyük avantajı, farklı bankalar arası para transferleri için kullanılıyor olmasıdır. Hem bireysel hem de kurumsal gönderilerde en sık tercih edilen ödeme yöntemlerindendir. Gerçekleştirilen işlemlerden ise bankalar bu ödeme sisteminde müşterilerinden belirli bir ücret almaktadır.
5.000 TL üst gönderim limiti bulunan FAST işlemleri daha fazla işlem ücreti alınarak sağlanmaktadır. BPN; temsilci noktalarında haftanın her günü geç saatlere kadar sunduğu para transferi hizmetinde uygun işlem ücretleri ile ve daha fazla üst gönderim limitinde sağlamaktadır.
FAST ile Para Gönderme Ücretli mi?
Günümüzde birçok banka, kullanıcılarına FAST hizmetini sunmaktadır. Bu hizmet ile farklı bankalardaki hesaplar arası para transferi işlemlerinde kesintisiz işlem gerçekleştirilmesi mümkündür. FAST sisteminde bazı bankalar müşterisinden işlem ücreti almazken, bazı bankalar bu işlem için ücret talep etmektedir. Bu işlem ücretleri genellikle normal gönderim ücretlerinden daha fazla olmaktadır.
FAST ile para transferi işlem ücreti ne kadar sorusuna yanıt arayan çok sayıda banka kullanıcısı bulunmaktadır. EFT işlemlerinde olduğu gibi FAST işlemlerinde de bankalar kullanıcılarından belirli aralıkta gönderim ücreti talep etmektedir. Bu ücret bankadan bankaya ve gönderilen para miktarına göre değişiklik göstermekte olup bankadan bankaya farklı işlem ücretleri de belirlenebilmektedir.
BPN temsilci noktalarında ise sabit işlem ücretleriyle daha üst limitlerde sunulan para transferi hizmeti tüm kullanıcıların ilgisini çekmektedir.
Fast Para Transferi Limiti
TCMB’nin belirlediği FAST işlem limitleri dahilinde bir işlem için üst limit 5.000 TL’dir. FAST ile bir gün içerisinde toplam 5.000 TL işlem yapılabilmektedir. EFT veya havale limitleri bu limite dahil değildir.
Mesai saatleri sonrası (16:00-08:30) saatleri arasında ve tatil günlerinde toplam limitleri 5.000 TL olarak belirlenmiştir.
FAST Sistemi'ne entegre edilen TR Karekod ile gerçekleştirilecek işyeri ödemelerinde tek seferde 10.000 TL’ye kadar kadar işlem yapılabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından (FAST) Sisteminin alışverişlerde ödeme yöntemi olarak kullanılması hakkında yapılan açıklamada, TCMB’nin 21 Ağustos 2020’de Türkiye’nin kendi ulusal karekod standartlarını TR Karekod olarak isimlendirdiği ve 8 Ocak 2021'de yeni nesil ödeme sistemi FAST’ı devreye aldığı bilinmektedir.
Anlık para transferine olanak sağlayan ve günlük ortalama 3 milyon adet ödeme gerçekleştirilen FAST sistemine gösterilen ilgi üzerine, TCMB tarafından, para transferlerinde 2.000 TL olan FAST işlem tutar limiti 21 Şubat 2022 itibarıyla 5.000 TL olarak düzenlendi.
Her bankanın farklı işlem ücretinin olması ve üst limitlerin 5.000 TL ile sınırlı olması sebebiyle para transferi gerçekleştirmek isteyenler BPN’nin Türkiye’de bulunan yaklaşık 2.000 temsilci noktasında sunduğu hizmetleri de tercih etmektedirler. BPN noktalarında haftanın her günü geç saatlere kadar para transferi geçekleştiren müşteriler, dakikalar içerisinde paralarını alıcısına iletmiş olurlar. Üstelik sıra beklemezler ve işlem ücretleri uygun tutarlardadır.
Siz de BPN ile gerçekleştireceğiniz para transferi işlemlerinizin ücretini buraya tıklayarak hesaplayabilir, size en yakın temsilci noktasını buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.
Sıra beklemeden güvenle ve hızlı bir şekilde para transferi imkanını BPN noktalarında deneyimleyerek vaktinizi daha değerli kılın.