SWIFT işlemi, bütün dünya genelinde hizmet sunan bankalar arasında elektronik şekilde fon transferi yapılmasını sağlar. Yurtiçi ya da yurtdışından döviz ile işlem yapan pek çok kişi SWIFT nedir, ne işe yarar sorularını sıklıkla merak eder. Hem yurtdışındaki hem de yurtiçindeki bankalara yapılacak olan döviz transferi işlemleri için kullanılan sisteme genel bir ifadeyle SWIFT adı verilir.
Döviz cinsinden ticari şekilde bir ödeme yapmak ya da yurtdışında yaşayan birine para göndermek gibi döviz cinsi biçimindeki para transfer işlemleri SWIFT ile kolayca gerçekleştirilir.
SWIFT (Döviz Transferi) Nedir?
SWIFT, yurtiçinde ya da yurtdışında hizmet veren bankalar arasında yapılacak olan döviz transferlerini ifade ederken kullanılan bir terimdir. Şöyle ki SWIFT kelimesinin sözcük açılımı; Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication şeklindedir. SWIFT işlemi nedir sorusuna kısaca yanıt vermek mümkündür. Swift, farklı ülkelerde hizmet sunan bankalar arasında yapılacak olan para transferlerini iletmek amacıyla kullanılır. İki bankanın arasında bir ilişki olduğu zaman, SWIFT mesajı alındığı gibi transfer işlemi gerçekleştirilir. Bir kişinin kişisel hesabında yer alan para, bankaların ticari hesapları ile diğer kişilerin hesabına aktarılır.
SWIFT nedir sorusuna hem yurtiçi hem de yurtdışındaki bankalara yapılan döviz transfer işlemleri için kullanılan sistemdir şeklinde de cevap verilebilir. Daha da detaylı açıklamak gerekirse özellikle yurtdışında yapılacak para transferlerinde güvenli ve hızlı bir kullanım sunar.
SWIFT Kodu Nedir?
SWIFT kodu, aynı zamanda BIC kodu olarak da tanımlanır. Bu noktada SWIFT BIC nedir sorusu devreye girer. BIC kodu veya SWIFT kodu, banka tanımlayıcı kodu şeklinde de ifade edilir. Sıklıkla SWIFT BIC nedir sorusu sorulur, çünkü BIC kodu ile SWIFT kodu iki ayrı kodmuş gibi algılanır. Bu yanlış bir algıdır, çünkü BIC ve SWIFT terimlerinin ifade ettiği kod aynıdır.
Ayrıca SWIFT kodu nedir sorusuna küresel açıdan hem bankaları hem de finansal kurumları tanımlamak amacıyla kullanılır şeklinde de cevap vermek mümkündür. 8 ile 11 karaktere sahip olan bir koddur. Bu kodlar; bir bankanın ismi, ülkesi, şehri ve şubesi ile eşleştirilir. Herhangi bir bankaya döviz transfer işlemi yapılacağı zaman uluslararası SWIFT BIC kodunun bilinmesi gerekir. Bu sayede bütün ülkelerde faaliyet gösteren bankalar arasında para transferleri kolayca gerçekleştirilir.
SWIFT Kodu Nasıl Öğrenilir?
SWIFT kodu nasıl öğrenilir sorusuna cevap vermeden önce SWIFT kodunu açıklamakla başlamak en doğrusu olacaktır. Bir SWIFT kodu ya da BIC kodu 8 ile 11 karakterden oluşmaktadır. Bankayı, ülkeyi, şehri ve şubeyi tanımlayan bir formatı vardır. Buradaki ilk dört harf bankayı temsil eder.
Genel olarak banka adının kısaltılmış şekli gibidir. Sonraki iki harf ise bankanın hizmet verdiği ülkeyi temsil eder. Sonraki 2 harf ya da rakam ise konum kodunu ifade eder. Söz konusu bankanın genel merkezinin yerini belirtir. Sondaki 3 sembol ise şube kodu olarak ifade edilir. Genel olarak bankaların SWIFT BIC kodu, söz konusu banka hesap dökümlerinde mevcuttur.
SWIFT (Döviz Transferi) Sistemi Nedir?
SWIFT sistemi nedir kısaca şu şekilde açıklanabilir. SWIFT numarası olarak da ifade edilen SWIFT code, dünya genelindeki banka ve finansal kurumları tanımlamak amacıyla kullanılır. Business Identifier Code açılımı ile bilinen BIC terimi, SWIFT kodu ile genel olarak birbirinin yerinde kullanılır. Her ikisi de aynı anlama gelir.
SWIFT sistemi, uluslararası ödemelerin gönderimi sırasında hem standart hem de güvenli bir yol sağlamak amacıyla oluşturulur. SWIFT, genel bir tabir ile farklı bankaların elektronik şekilde bilgi gönderip almasına izin veren bir ağdır. Formatı ile farklı ülkelerde yer alan bankalar arasında oluşacak karışıklığın önlenmesini sağlar. Böylece ödemeler daha hızlı ve basit bir hale gelir.
SWIFT Transferi Nedir?
Yurtiçi para transferi ve yurtdışı para transferi yapacak pek çok kişi bu işlemin nasıl olacağını merak ederek ve SWIFT transferi nedir sorusunu sorar. SWIFT transferi; uluslararası alanda yapılacak olan para transferlerinin ve diğer finansal işlemlerin hem güvenli hem de hızlı biçimde iletilmesine imkân sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde dünyanın her yerine döviz transferi gerçekleştirmek mümkün hale gelir.
SWIFT (Döviz Transferi) İşlemi Nasıl Yapılır?
SWIFT işlemi nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça basittir. Çünkü gerekli bilgiler bilindiği zaman bu işlem son derece kolay biçimde gerçekleştirilir. İnternet ya da mobil bankacılık ile SWIFT işlemi yapmak mümkündür. Alıcı bilgisi, alıcı bankanın SWIFT kodu, alıcı bankanın adı ile şehir bilgisi, alıcı hesap ya da IBAN no bilgilerinin bilinmesi gerekir.
Bankaların internet bankacılığında SWIFT işlemi genel olarak benzer şekilde yapılır. İlk olarak internet şubesine giriş yapılır. Transferler/ödemeler menüsünü üzerinden uluslararası transferler/SWIFT seçilir. Paranın gönderileceği hesap işaretlenir. SWIFT kodu, IBAN ve isim soyisim gibi bilgiler verilir. Gönderilecek tutar belirlenir. Tarih belirtilir. Ardından da işlem onaylanır.
SWIFT işlemlerinden hem alıcıdan hem de göndericiden istenen işlem ücretleri değişiklik gösterebilir. Çünkü bu ücretler bankanın fiyat politikaları yanı sıra maliyetlerine de bağlıdır. Uluslararası para transferlerinde işlemlerden kaynaklanan maliyetler yani SWIFT ücretleri tüm bankalar tarafından tahsil edilir. Bankalar ortalama 15 – 30 USD arasında değişen işlem ücretleri alırlar.
SWIFT İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Yurtiçi ve yurtdışı para transferi yapacak kişiler için zaman oldukça önemlidir. Bu açıdan da SWIFT işlemleri ne kadar sürer, SWIFT işlemleri ne zaman yapılır sorularına cevap ararlar. SWIFT işlemlerinin girişi saat 17.00'den önce yapıldığı zaman transfer durumu iki iş günü içinde yapılmış olur. Ancak 17.00'den sonra yapılması durumunda 3 iş günü içinde transfer edilen para tutarı karşı bankadaki hesaba ulaşır. Transfer süresi, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Ancak genelde bu şekildedir.